Articole:pag 10

Hiroshi Tada Aikido Shihan : Budo - partea I

 
 

Hiroshi Tada Sensei la 20 de ani

interviu realizat de catre Tatsuro Uchida

Dintr-o lectura pe care a Hiroshi Tada a tinut-o in Italia in 2002, reies urmatoarele 3 tipuri de Budo:

1) Un Aikido-ka trebuie sa fie in masura sa puna jos un adversar de la prima lovitura. Acesta este adevaratul aspect al Budo-ului din Aikido. Este asa deoarece suntem increzatori ca putem sa facem intotdeauna acest lucru. Aceasta incredere ne da 2 lucruri: puterea noastra precum si abilitatea de a alege un rezultat care sa provoace mai putine daune, amandoua fiind o conditie prealabila pentru formarea noastra.

2) Cand te uiti la un adversar, el devine centrul Aikido-ului tau, facandu-va sa va opriti. Cand practicati, observati in ce loc au ochii tendinta sa se uite. Voi trebuie sa fiti centrul miscarii voastre, asa ca, atunci cand va miscati, trebuie sa vedeti totul in jurul vostru. Intrebarea este: cat de departe puteti vedea in jurul vostru ? o jumatate de metru? 1 metru ? 3 metri ? 5 metri ? Sfera voastra de control este atat de mare cat puteti vedea. Odata ce o persoana intra in sfera vostra de control, el este atras de catre voi ca fiind centrul acestei sfere. Atunci cand O'Sensei tinea antrenamentul, era greu de vazut unde se uita, ca si cum se uita in afara dojo-ului

3) O sabie este nefolositoare daca nu se misca. Odata ce si-a inceput miscarea, nu ar trebui sa se opreasca sau sa incetineasca prea mult. Daca adversarul va poate numara degetele de la mana (1, 2, 3, 4, 5) insemana ca va miscati prea incetul. In acelasi fel, atunci cand tegatana voastra incepe sa se miste, trebuie sa va miscati in asa fel incat adversarul sa nu poata fi capabil sa va numere degetele.

Atunci cand l-am intalnit prima data pe Hiroshi Tada in 1982, la Aikikai Hombu dojo, era putin in varsta, dar privirea lui era patrunzatoare, la fel ca sfaturile sale de mai sus.

Chiar si la cei 82 de ani ai sai, parul are aceeasi nunata de negru, desi spune ca nu si-a vopsit niciodata parul, un fel de Dick Clark din lumea Aikido-ului

Urmatorul interviu este o traducere a inteviului aparut in "Spiritul Estic - Spiritul Vestic" (Toyou no Shintai - Seiyou no Shintai), revista tiparita in 1994 de catre Departamentul de Studii Interculturale al Colegiului Kobe.

Hiroshi Tada este intervievat de catre elevul sau Tatsuro Uchida, care este profesor la Departamentul de Studii Interculturale al Colegiului Kobe si un autor oarecum controversat, cunoscut pentru "Nihon Henkyoron" (Japonia, ca o tara periferica)

Inainte de a citi acest interviu, poate doriti sa aruncati o priviere peste interviul: "Hiroshi Tada Aikido Shihan: Ziua in care am intrat in Dojo-ul lui Ueshiba", in care descrie prima sa intalnire cu O'Sensei Morihei Ueshiba. De fapt pe parcursul acestui interviu, Tada se refera la el.

(tradus in engleza de catre Christopher Li)

Intervievat: Hiroshi Tada, nascut in Tokyo in anul 4 Showa (1929). A absolvit Dreptul la universitatea Waseda in 1952. Este 9 Dan in Aikido, Shihan la Aikikai Hombu Dojo si Gessouji Dojo, Fondator al Asociatiei de Cultura Traditionala Japoneza = Aikikai Italia. Shihan la Aikido-kai din cadrul Universitatii Waseda si la Aikido Kirenkai din cadrul Universitatii din Tokyo, supravegheaza Aikido Tada Juku (juku: scoala).

Reporter: Tatsuro Uchida - consilier la Aikido-kai in cadrul Colegiului Kobe, 5 Dan Aikido

(29 martie 1994 la Aikido Tada Juku Gessouji Dojo)

Uchida : Va multumesc pentru ca v-ati facut timp sa vorbiti cu mine. Azi as dori sa va intreb detalii despre experienta antrenamentului dv. (shugyo). Pana acum am auzit doar franturi, dar daca am putea auzi un intreg, ar fi o resursa valoroasa nu numai pentru practicantii de Aikido ci si pentru toti cei care practica Budo. Sunt cateva lucruri pe care as dori sa va intreb, unul este despre istoricul antrenamentelor dv. in Budo precum si la sansa pe care ati avut-o sa intalniti oameni cu abilitati fizice si spirituale supranaturale precum Morihei Ueshiba si Tempu Nakamura.

Tada: Ati citit ceea ce am scris despre intrarea in Dojo-ul lui Ueshiba ? (Nota: textul aparut in "Aikido Tankyu" a fost revizuit si distribuit privat)

Uchida: Da, l-am citit.

Tada: De asemenea, exista o multime de lucruri pe care le-am scris pentru Aikikai Italia...De asemenea, mai este ceva scris de catre Kiichi Goto (fostul capitan la Aikido-kai din cadrul Universitatii Waseda) (Nota: "Profilul unui Shihan" (38) Aikido Shimbun nr. 208, Mai - anul 53 Showa (1978) ).

Uchida: Da, am citit. Azi as vrea sa va intreb despre cateva lucruri care nu au fost atinse in acele resurse.In primul rand mi-ar place sa incep intrebandu-va cum ati inceput Shugyo in Budo.


Heki Danjo Masatsugu, fondatorul Heki-ryu Kyudo (1443-1502)
initandu-l pe Shigekata Yoshida in Kyudo (secolul 13)

Tada: Cand eram copil am mers sa fac tir cu arcul. Familia mea avea o traditie intr-un sistem de tir cu arcul, numit Heki-Ryu Chikurin-ha Ban-ha, iar strabunicul meu l-a invatat pe tatal meu (Minoru Tada). Eu l-am invatat in gradina casei noastre din Jiyugaoka, avand ca partener o makiwara.

Uchida: Sensei, v-ati nascut in Tokyo?

Tada: Da, asa este. M-am nascut intr-un spital din cadrul Universitatii Imperiale din Tokyo, in Hongu. Am trait in Hongou Nishikata-machipana la varsta de 3 ani. Era un loc unde tatal meu a trait atunci cand era student si pe care l-a indragit la acel moment. Tatal meu a venit de la Universitatea din Kyoto la Universitatea din Tokyo.

Uchida: Ce varsta aveati cand ati plecat din Tsushima ?

Tada: Bunicul meu (Tsunetaro Tada) s-a nascut in Izuhara, Tsushima. Mai tarziu, a parasit insula si a devenit judecator. Judecatorii erau transferati intre districte la fiecare 3 ani, asa ca, tatal meu s-a nascut in Kii-tanbe. Este acelasi Tanabe unde s-a nascut Morihei Ueshiba. Mai tarziu, bunicul a fost mutat la Kyoto unde era Botokukai si altele, asa ca stra-bunicul meu a fost foarte fericit sa fie in Kyoto. Din acest motiv, bunicul meu, care ai era devotat tatalui sau, a refuzat de 4 ori in 3 ani sa fie transferat, si a ramas in Kyoto pana cand stra-bunicul meu a murit.

Uchida: Strabunicul dv. a fost arcas, nu-i asa ?

Tada: Noi eram samurai ai lui Tsushima-han. Am urmat stramosii clanului So cand acestia au executat un raid in Tsushima in 1245 si incepand de atunci am trait in Izuhara, primind 550 koku (1 koku - orez suficient pentru a hrani o persoana timp de un an) si fiind raspunzatori de slujitorii clanului. Au mai existat cateva incidente teribile cand ne-am incurcat cu niste elemente loiale shogunatului pe timpul certurilor interne ale revoltei Kasshi (cunoscuta si ca revolta Kinmon si revolta Hamaguri) cum este denumita de catre Tsushima-han. In acel incident au murit multe persoane, inclusiv tatal stra-bunicului Tonoe Tada si fratele sau mai tanar Sakujiro Tada, de 11 ani. Sora mai mare a stra-bunicului meu l-a luat pe acesta si a fugit cu barca astfel incat linia Tada sa fie pastrata. In mijlocul iernii au platit un pescar si au traversat Marea Genki si au ajuns pe continent. Aici s-au incredintat lui Motoni Nomura din Choshu. Masu era prietena cu Shinsaku Takasugi si alti patrioti loialisti.

Stra-bunicul meu era maestru in tir cu arcul, echitatie, tir cu pusca si sabie. A devenit ofiter in cavaleria garzii imperiale, dar starea lui de sanatate s-a inrautatis si si-a dat demisia, si in timp a devenit Shihan in tirul cu arcul si Shiham la Departamentul tirului cu arcul din cadrul Universitatii Kyoto.

Stra-bunicul nu i-a transmis arta arcului bunicului meu. Au practicat imrepuna, dar se pare ca bunicul meu nu a fost foarte bun la a lasa deoparte forta care era in plus. Vazand aceasta, stra-bunicul a incetat sa-l invete secretele arcului pe bunicul meu. Cred ca samuraii din trecut erau asa. Tatal meu era foarte puternic, iar stra-bunicul meu avea mari asteptari de la el si l-a antrenat bine. L-a luat cu el la Butokai de multe ori si se spune ca incepand cu scoala elementara din Kyoto si pana la absolvirea Universitatii Kyoto ei nu au lipsit de la nici o zi de antrenament. Eu nu m-am antrenat asa de mult la tirul cu arcul. De asemenea, tatal meu a fost chemat in armata in timpul razboiului. Dupa ce am intrat la facultate am inceput antrenamentele in karate.

Uchida: Ce stil de karate ati practicat ?

Tada: Shotokan.

Uchiada: Shotokan? Atunci insemna ca-l cunoasteti pe Sensei Shigeru Egami ?


Shigeru Egami (stanga) cu Fondatorul Shotokan Karate Gichin Funakoshi (al 2-lea din stanga)

Tada: Dl. Shigeru Egami a fost Sempaiul meu la Waseda Chiar daca il numesti Shotokan, cred ca stilul era putin diferit de Shotokan-ul zilelor noastre. "Shoto" a fost pseudonimul lui Sensei Gichin Funakoshi - Sensei nu a atasat nici un nume la stilul de karate pe care l-a practicat, dar elevii l-au denumit Shotokan-ryu. Mai tarziu, Asociatia Japoneza de Karate a fost formata in jurul celor existente in cadrul universitatii.

Uchida; L-at intalnit pe Sensei Gichin Funakoshi ?

Tada: Da, l-am intalnit de mai multe ori si am avut privilegiul de a primi instructiuni de la el. De asemenea, cand Sensei venea la antrenament la Waseda, la plecare cineva il insotea pana la statia de tramvai din spatele Okuma Kodo (sala de teatru Okuma din cadrul Universitatii Waseda), si de cateva ori am fost ales si eu pentru a-l insoti. Inainte de a ajunge la tramvai luam o mica gustare intr-un loc proaspat aranjat dupa razboi. Inainte de a se urca in tramvai se intorcea, isi dadea jos palaria si spunea: "Va multumesc, acum e in regula, va rog sa va intoarceti acasa" si se inclina.

Dupa asta am intrat in Dojo-ul lui Ueshiba si l-am avut ca profesor pe Sensei Morihei Ueshiba. Cand eram copil am auzit deseori despre Sensei Ueshiba in discutiile dintre tatal meu si prietenii lui. Am cautat acest dojo mult timp, dar nu il gasisem. Apoi am facut cunostinta cu dl. Takeda care era conducatorul Departamentului de Karate al universitatii Waseda. Acolo era cineva care avea o carte a lui Sensei Ueshiba, care era ilustrata de catre dra Kunigoshi (Nota: Tada se refera la "Budo Renshu") si stia multe lucruri despre casa lui Ueshiba, spunandu-mi si numarul ei: 102 Wakamatsu-cho.

Uchida: Nici macar nu stiati unde era dojo ?

Tada: Asa e, nu am stiut. Indiferent pe cine am intrebat, nu am primit nici un raspuns. La urma urmei, Tokyo era un oras bombardat.

Uchida: In acel moment, Sensei Morihei Ueshiba traia la Iwama ?

Tada: El traia in Iwama, dar era ocupat calatorind la Tokyo, apoi la Kansai, iar la Tokyo si apoi la Iwama.

- va urma -
Articol publicat pe "Aikido Sangenkai Blog :Aikido Shihan Hiroshi Tada: The Budo Body, Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li