Articole:pag 16

Aikido fara pace si armonie

 
 

Coperta "Budo Hiketsu Aiki no Jutsu"
( "Metodele Secrete ale Budo Aiki no Jutsu")
Publicata in anul 33 Meiji (1900)

Oameni, unde a disparut dragostea ?

Aikido este deseori cunoscut ca "Arta Pacii" sau "Calea Armoniei". Cateodata este descrisa ca fiind "Calea Armonizarii Ki-ului"

Bineinteles, "Do" este "Calea", iar cuvantul "Ki" este asa de comun in timpurile noastre asa ca nu mi este nevoie de descriere.

Apoi avem "Ai" - care nu inseamna nici pace nici armonie.

Caracterul "Ai" reprezinta un capac care acopera o gaura sau o deschidere si de fapt inseamna "a combina", "a intalni" sau "a se potrivi" (ca un capac peste un container).

Pentru a fi mai clar, exista unele implicatii ale pacii si armoniei - dar atunci cand japonezii vorbesc despre acele lucruri utilizeaza un vocabular complet diferit (desi unii din compusi pot include acel kanji).

Asta nu inseamna ca pacea, dragostea sau armonia nu sunt importante in Aikido sau ca ele nu au fost importante pentru Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, mai mult ca sigur ca au fost.

Si asta nu inseamna ca traducerea pe care v-am dat-o la inceput este incorecta, deoarece nu este in mod necesar gresita.

Ceea ce au facut ei a fost o incercare de a traduce cuvantul "Aikido" intr-un fel care reprezinta misiunea de ansamblu a acestei arte.

Totusi, "Aiki" este un cuvant compus cu o definitie tehnica specifica care a existat cu mult inainte de Ueshiba, si asa cum reiese clar din scrierile sale din 1960, indiferent de cate accente poate dobandi acest cuvant, el nu a abandoant acea definitie tehnica.

El a extins un pic definitia prin fraza "Take Musu Aiki". Spre sfarsitul vietii sale, Ueshiba obisnuia deseori sa-si numeasca arta ca "Take Musu Aiki" si sa spuna ca aceasta a fost cea mai inalta forma a artei sale. Iata un citat relevant de la Morihiro Saito:

In Iwama, O'Sensei a explorat Aikido prin inchinarea la Spiritele Garzi ale Budo si rugandu-se in fiecare dimineata si seara. Si asa a aparut Takemusu Aikido. A spus ca fostul aikido nu era "adevaratul" aikido. Acesta nu poate fi un aikido incorect, dar asta este ceea ce a spus O'Sensei. In Takemusu Aikido, putin cate putin, noi tehnici sunt create spontan. Acest lucru nu se opreste niciodata si este infinit ca o primavara. Acesta este Takemusu.

"Take" inseamna "Martial", iar "Musu" inseamna "a da nastere" sau " a produce" - asa ca este usor de a vedea la ce se refera cand spune ca noi tehnici apar in mod spontan, dar ce inseamna toate astea

Hai sa despicam putin firul in patru.

Daca luam "Ai" ca "a potrivi impreuna" si "Ki" ca si "Ki", atunci vom traduce "Aiki" ca fiind "Potrivirea cu Ki-ul"

Dar ce este ceea ce potrivim impreuna ?

Si ce inseamna "Take Musu" ? Reprezinta mai mult decat o simpla "creativitate" ?

Pentru a ajunge la aceste lucruri trebuie sa mergem inapoi la Hachiriki, cele "8 Puteri".

La sfarsitul articolului "Aikido si Structura Universului" am mentionat un citat din Morihei Ueshiba despre Hachiriki :

"Cele 8 puteri sunt fortele opuse: Miscare-Nemiscare, Topire-Congelare, A oferi-A ceda, A combina- A desparti / 9-1, 8-2, 7-3, 6-4"

Unii oameni au mentionat ca ei nu sunt interesati de numerologie, dar desigur ca asta nu este numerologie, este o descriere tehnica a fortelor In si Yo (Yin si Yang). Puteti vedea ca numerele sunt aceleasi numere pe care Morihei Ueshiba le-a citat ca fiind unul din "secretele" (Gokui) din Aikido in "Kiichi Hogen si Secretul din Aikido"

Cu exceptia faptului ca de fapt este numerologie, cateodata - aici avem o diagrama interesanta postata de Josh Lerner pe Aikiweb:


Morihei Ueshiba citeaza perechile de numere din exteriorul patratului magic

Conform legendei, acest model provine de la o broasca testoasa magica, care a iesit din raul Luo, China, cu acest model de puncte pe spate. Aceste numere si modele reprezinta baza prezicerilor si numerologiei chinezesti precum I Ching si a Feng Shui.

Deci in realitate este numerologie - exceptie facand atunci cand nu este - de asemenea este si o metodologie straveche de antrenament in artele martiale.

Cele 8 forte sunt reprezentate in cosmologia chinezeasca prin fortele opuse ale In si Yo (Yin si Yang) despartite printr-o line curba (care reprezinta Omul, oferindu-ne paradigma Cer-Pamant-Om) si inconjurate de 8 trigrame reprezentand schimbarile de combinatii care potrivesc fortele In si Yo:


Din "The Illustrated Canon of Chen Family Taijiquan" de Chen Xin

In diagrama de deasupra puteti vedea fortele opuse ale In si Yo cum se schimba progresiv in jurul cercului. Cele 8 forte sunt reprezentate prin 8 trigrame, aratand schimbarile progresive - fortele In sunt reprezentate de liniile punctate iar fortele Yo de cele continue.

De asemenea, aceste numere sunt utilizate si in artele martiale interne precum Baguazhang, care utilizeaza cele 8 trigrame ca si principii directoare.

Si ... in Aikido, dupa cum spune Morihei Ueshiba mai sus, numerele reprezinta o progresie in schimbarea relatiilor intre fortele opuse. De aceea Ueshiba le-a citat ca fiind unul din secretele din Aikido.

Deci, ce se intampla cu aceste forte opuse ? Iata ce a avut de spus Morihei Ueshiba:

"Deasupra sunetului 'A' si sub sunetul 'O' contrariile se conecteaza cu Ki, acolo Forta De Atractie ('Inryoku') este creata."

Prin 'A' si 'O' Ueshiba se refera de fapt la Podul Plutitor - cu alte cuvinte la o conexiune intre Cer si Pamant. Vom vorbi mai multe despre acest Pod Plutitor al Cerului cu alta ocazie, pentru moment este suficent sa spunem ca se refera la o conexiune intre contrarii, forte opuse.

Asa cum am vazut mai inainte, conexiunea dintre Cer si Pamant a fost importanta pentru Ueshiba, care a spus ca Aikido este:

"Calea principiilor Cerului si Pamantului este scrisa de fapt in corpul vostru."

sau mai clasic:

"Aikido este Calea si Principiul armonizarii Cerului, Pamantului si Omului."

Exprimarea in artele chinezesti este in diagrama urmatoare


Din "The Illustrated Canon of Chen Family Taijiquan" de Chen Xin

Inapoi la "Inryoku" sau "Fortele de Atractie"

"Inryoku" inseamna si "gravitatie" si veti vedea ca este tradus in acest fel in aceleasi locuri. Totusi, atunci cand il plasati in contextul fortelor opuse este usor de vazut ca acesta "gravitatie" nu reprezinta interpretarea corecta.

Deci, ce are de-a face "Inryoku" cu "Take Musu" ? Iata ce spune Fondatorul:

"Take Musu este antrenarea Fortelor de Atractie"

Acum suntem pregatiti pentru o traducere tehnica a termenului "Take Musu Aiki":

"Potrivirea prin Ki a fortelor opuse si antrenarea fortelor de atractie care sunt astfel create"

O adevarata vorba de duh, acum puteti vedea de ce a fost adoptata o mai elocventa traducere, cea de la inceputul articolului.

Pe de alta parte, aceasta traducere ar trebui sa fie mult mai clara pentru cineva care are un tip de antrenament potrivit si este mult mai informativa decat versiunea standard.


Articol publicat pe "Aikido without Peace or Harmony"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li