Articole:pag 16

Aikido si structura Universului

 
 

Din prelegererile lui Morihei Ueshiba

Ichirei Shikon Sangen Hachiriki

In "Kiichi Hogen si Secretul din Aikido" am urmarit legatura dintre ceea ce citeaza Fondatorul Aikido-ului Morihei Ueshiba ca fiind unul dintre "Secretele" din Aikido si strategia militara chinezeasca. In "Morihei Ueshiba, Budo si Kamae" am urmarit legatura dintre o sectiune a manualului tehnic "Budo", publicat in 1938 de catre Morihei Ueshiba si anumite concepte foarte intalnite in artele martiale chinezesti.

Desigur, aceste legaturi sunt mult mai multe, intinse prin toate prelegerile lui Morihei Ueshiba. O data ce legaturile sunt aratate cred ca acestea vor deveni mai clare, evidente. Ceea ce va deveni clar este metodologia de antrenament fiind explicata in termeni clari de catre Fondator.

Pentru inceput, Morihei Ueshiba spunea des ca "Ichirei Shikon Sangen Hachiriki" ("1 spirit, 4 suflete, 3 origini, 8 puteri") reprezinta structura de baza a Universului si structura de baza din Aikido.

La inceputul acestui articol este o imagine luata dintr-un film care il arata pe Morihei Ueshiba tinand o prelegere pe acest concept - puteti vedea "Ichirei Shikon Sangen Hachiriki" scris pe tabla din spatele lui. De asemenea si diagramele sunt importante, dar despre ele vom vorbi intr-un articol viitor.

Mai jos este unul din lucrurile pe care Morihei Ueshiba le-a spus despre "Ichirei Shikon Sangen Hachiriki":

"Aikido este calea armoniei adica forma vie a Ichirei Shikon Sangen Hachiriki, forma tesaturii Universului, in special forma Campiei Vaste a Cerului".

"Campia Vasta a Cerului" ("Takamagahara") este locul unde s-au nascut zeii - Cerul. In acest caz Ueshiba spune ca Ichirei Shikon Sangen Hachiriki este creat in interiorul npstru, asa cum reiese din "Takemusu Aiki", pag. 77:

"Takamagahara este in tine. Daca cauti acest lucru nu il vei gasi in Cer sau pe Pamant. Asta este atunci cand devii iluminat de faptul ca el exista in tine"

Cu alte cuvinte, Aikido si Ichrei Shikon Sangen Hachiriki reprezinta structura Universului precum si structura ta ca individ - sau poate ar fi mai corect de spus, cum ar trebui ca tu sa fii construit fizic si mental pentru a atinge starea ideala atat in artele martiale cat si in viata.

Un concept destul de profund, daca puteti sa-l cuprindeti cu mintea (cat si cu corpul), si o descriere destul de leganta a tehnicilor si filozofiei existente in Aikido.

Prima sectiune "Ichirei Shikon" (1 spirit, 4 suflete) reprezinta structura lumii spiritelor. In cosmologia Shinto, oamenii au un spirit si 4 suflete - violent (aramitama), linistit (nigimitama), fericit (sakimitama) si minunat (kushimitama). Naohinomitama este spiritul care actioneaza ca un fel de container pentru cele 4 suflete.

Sa lasam aceasta parte pentru alta zi si sa ne concentram acum pe structura fizica a Universului - si pe tehnicile din aikido care urmeaza acest tipar.

A doua sectiune "Sangen Hachiriki" (3 origini, 8 puteri) reprezinta structura lumii fizice, eul fizic si metodele fizice de antrenament in Aikido.

Prima parte a acestei sectiuni este "Sangen" (3 origini), cele 3 blocuri de constructie de baza ale universului - cerul, pamantul si omul, reprezentate ca greu, usor, si curgere de cate cerc, triunghi si patrat.

Desigur, toti au vazut cercul, triunghiul si patratul, dar ce are a face Cerul-Pamantul-Omul cu Aikido ?

Morihei Ueshiba gandea astfel:

"Aikido este Calea si Principiul armonizarii Cerului, Pamantului si Omului".

Intamplator (sau poate nu...) omul poate uni Ki-ul Cerului si a Pamantului cu cel al Omului pentru a forma Taiji, "Marele Ultim Scop" in artele martiale interne chinezesti.

Acest lucru ne conduce la un citat elocvent din cartea lui Koichi Tohei "Sistemul Ki-ului". Apare in partea unde el explica despartirea de Aikikai:

"Al 2-lea Doshu a interpretat Aikido ca fiind 'Calea armonizarii cu Ki-ul altei persoane'. Totusi , pentru mine Aikido este ' Unirea corpului si mintii si a deveni una cu cerul si pamantul.Mai specific, Calea armonizarii cu Ki-ul cerului si pamantului'. "

Retineti ca modelul lui Koichi Tohei urmeaza modelul citat de la Morihei Ueshiba, si ca el (in opinia mea in mod corect) afirma ca acest proces apare mai degraba in noi decat intre noi si alta persoana - vedeti citatul de mai sus a lui Ueshiba in "Takamagahara" referitor la acest aspect.

Daca Tohei reprezinta in mod corect opiniile lui Kisshomaru Ueshiba (si ramificatiile) o vom lasa pentru o discutie separata.

In cosmologia chinezeasca Universul a inceput cu Vidul, reprezentat de un cerc gol, "Enso". Vidul s-a divizat in 2: "In" (Yin) si "Yo" (Yang) - forte opuse.

Enso este observat destul de des in Aikido - de asemenea si Morihei Ueshiba a spus ca Cercul reprezinta Vidul. Iata un alt citat interesant a lui Ueshiba:

"In acest lucru numit Aiki, prima data descriem (desenam) un cerc. Trasarea cercului reprezinta, cu alte cuvinte, fortele opuse. Fara sa-l atingi chiar si cu un deget, oponentul tau va fi proiectat in zbor. Pentru ca cineva sa fie in stare sa faca acest lucru dureaza 10 ani. Sa incercam sa avansam rapid. "

Fortele opuse, "In" si "Yo" ecouri ale aceleasi povesti citata in "Kiichi Hogen si Secretul din Aikido" unde Henry Kono il intreaba pe O'Sensei: "Sensei, de ce nu putem si noi sa facem ceea ce faceti dv. ?" iar raspunsul a fost simplu "Deoarece nu intelegeti In si Yo." (din "Memoriile Aikido" de Alan Ruddock).

Conform teoriei chinezesti atunci cand cercul (Wuji, Vidull) se divide in doua si sunt unite de catre Om, obtii "Marele Ultim Scop" -cele 2 forte de baza, opuse, "In" si "Yo", divizate/unite printr-o linie curba reprezentata in simbolul Taiji - Cerul si Pamantul unite/divizate de Om


Diagrama Taiji de Zhang Huang (1527-1608)


Din "Aikido Shinzui" de Bansen Tanaka (1976)

Observati similaritatile celor doua diagrame de mai sus. Diagrama desenata de catre Bansen Tanaka a fost publicata privat in 1976 in“Aikido Shinzui” (nu are nici o legatura cu lucrarea de mai tarziu publicata de Aikikai). Bansen Tanaka a fost elevul lui Morihei Ueshiba in perioada de dinainte de razboi (din 1936) si a continuat sa-l gazduiasca pe Ueshiba in timpul calatoriilor sale frecvente in Osaka de dupa razboi.

Kanji din partea de sus dreapta se citeste "Vidul", cel din jos dreapta "grosimea unei singure foi de hartie". Cel din partea dreapta se citeste "Vid" si "Materie" (de exemplu "Cer" si "Pamant").

In centru exista un singur caracter Katakana "Yu", care in termenii Kotodama inseamna armonia dintre Foc si Apa (de ex. In si Yo). S-a aratat ca acest caracter poate insemna si "Su" (am spus de asta, dar nu pot sa spun din copia mea scanata) - in cosmologia Ueshiba "Su" strapunge vidul si se transforma in "U" care se manifesta ca cele doua forte opuse "In" si "Yo".

Observati vreo similaritate ?

Atunci cand vedeti simbolul yin-yang in China, de obicei el este inconjurat de cele 8 trigrame. Acestea reprezinta cele "8 puteri" din artele martiale interne chinezesti, care sunt 8 cai diferite in care yin si yang interactioneaza pentru a crea puterea (jin). Acest lucru este asa de important in China astfel incat o arta martiala interna (Ba Gua) a fost numita dupa ea, iar Taiji la inceput era cunoscut ca cele "13 posturi" - 8 puteri combinate cu cele 5 directii de baza.

In structura Universului lui Morihei Ueshiba, "Hachiriki" sau cele 8 forte sunt: forta activa, forta linistita, forta de tragere, forta de impingere, forta de divizare, forta de combinare, forta de topire si forta de inghetare (fiecare forta "in" se intalneste cu o forta "yo").

"Cele 8 puteri sunt forte opuse: Miscare-Liniste, Topire-Inghetare, Tragere-Impingere, Combinar-Divizare / 9-1, 8-2, 7-3, 6-4".

Puteti recunoaste numerele din "Kiichi Hogen si Secretul din Aikido". Exista mai mult de 8 forte opuse si felul cum se combina este important pt Aikido. - dar despre asta vom discuta alta data.

Acum se observa identitatea dintre structura fizica a Universului din cosmologia lui Morihei Ueshiba si cea din cosmologia chinezeasca. Mai mult, vedem ca structura lui Morihei Ueshiba care se refera la manifestarile fizice ale artei sale este identica cu cea utilizata in artele martiale interne chinezesti - chiar dupa terminologii.

Iata un ultim gand de la Morihei Ueshiba:

"Cred ca daca nu poti intelege Ichirei Shikon Sangen Hachiriki, respiratia (kokyu) si Aiki, chiar daca practici Aikido, adevarata putere a Aikido nu va veni."
Articol publicat pe "Aikido and the Structure of the Universe"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li