Articole:pag 14

Hiroshi Tada Aikido Shihan Yachimata curs 5

 
 

Hiroshi Tada Luand ukemi pt. O-Sensei, Morihei Ueshiba
Acoperisul Dojo-ului Fortelor de Auto-Aparare din Ichigaya

Sensei Hiroshi Tada este in prezent singurul instructor in viata din Aikikai care are 9 Dan - avand 83 de ani este numit "Geniu in varsta" de catre editorul Aikido Journal, Stan Pranin. Cu siguranta el a ramas activ si dinamic in aceste, la 65 de ani dupa ce a intrat in Ueshiba Dojo in 1948.

Aceasta este partea a 5-a si ultima din traducerea prelegerii tinute de Sensei Hiroshi Tada la a 15-a aniversare a Asociatie de Aikido Yachimata in 26 septembrie 2004. Comentariile lui Sensei Tada de la sfarsitul acestei parti pot prezenta un interes deosebit pentru cei care sunt interesati de puterea interna si de practica de unul singur.

(tradus in engleza de catre Christopher Li)
Mushin Mugamae (fara ganduri, fara kamae)
caligrafie de Kenji Tomiki

Mushin no Kamae (garda fara-ganduri) este ceruta. Trebuie sa aplicati tehnica cu Mushin. Cu exceptia cazului in care antrenamentul vostru este destinat sa obtineti Mushin de la bun inceput, nu il veti atinge. Puteti consulta metodele de antrenament din Tada Juku (Juku - scoala) pentru detalii.

In sectiunile anterioare am acoperit punctele principale din antrenamentul de ieri (seminarul international).

Poate a fost putin dificil, dar acest tip de gandire a fost unul comun pana in jurul Perioadei Meiji. A fost un mod de gandire obisunit pe lumea samurailor.

De exemplu, in "Hagakure" (Ascuns printre frunze) este scris "Calea Samuraiului este gasita in moarte". Noi suntem copii razboiului, asa ca noi credem ca ne-am resemnat infata mortii, dar nu despre acest lucru se dicuta. Pentru a supravetui cu adevarat, pentru a avea succes in treburile voastre, nu trebuie sa alegeti calea de dragul propriului beneficiu. Ei isi alegeau calea lor intr-o fractiune de secunda fara sa-i intereseze moartea lor. Atunci cand cineva face in acest fel, nu va ramane impotmolit si va avea succes in afacerile lor. Este o invatatura care va permite sa va atingeti scopurile vietii.

Daca cineva este pe moarte, nu este un lucru dificil. In realizarea puterii vietii predarea conceptului "ascuns printre frunze" este importanta faptului de a nu fi atasat de obiect.

Din acest motiv este nevoie de o varietate de metode de antrenament precum antrenarea in Kokyu-ho, si multe alte detalii, dar punctul esential din Budo este ceea ce am inceput eu aici. Daca cunoasteti aceasta metoda atunci va puteti construi propria voastra metoda de practica.

Dupa cum stiti, baza in Budo o reprezinta tirul cu arcul si echitatia.

In trecut acestea au fost numite "Rikugei" (Nota traducatorului: artele celor 6 razboinici predate in China in perioada dinastiei Zhao, ele apar in textul clasic confucianist "Zhou Li"). Acestea au fost invataturile lui Confucius. Eticheta (nationala, individuala), caligrafia (scrisul si cititul), matematica (cunostinte legate de matematica) - erau cunostinte academice - muzica, controlul (controlul calului, calaria) si trasul cu arcul.

Aceste 6 lucruri apar deseori in cartile din Budo, dar trebuie sa ne mutam la concepte mai mari pentru a discuta de ce Confucius ar preda astfel de lucruri.

Nu puteti interfera cu un cal atunci cand il controlezi. Nu puteti opri o tinta miscatoare in trasul cu arcul. Va puteti pune in ordine cu grija doar pe voi. Puneti cu grija ordine in mintea si corpul vostru si cand faceti asta sageata va lovi tinta in mod natural.

Cu alte cuvinte, calul este obiectul si nu trebuie sa incercati sa aplicati diferite tipuri de actiuni la un obiect. Este ideea ca daca cineva isi utilizeaza cu atentie mintea si corpul atunci tehnica apare. Aceasta nu este "Keichu"- este o invatatura confucianista cu scopul de a atinge "starea Shuchu". Este dificil de explicat sarind direct in concepte mai amri, asa ca Confucius le-a explicat folosind lucruri precum Kenjutsu.

Muzica, controlul (calaria) si trasul cu arcul - acestea sunt fundamentale.

In Aikido spunem ca dezechilibram adversarul, dar daca aveti intentia de dezechilibrare atunci nu va functiona. Judo este bun in masura in care functioneaza, dar este doar un sport. Sensei Kano l-a facut in acest fel. Totusi, in aikido, daca cineva incearca sa il dezechilibreze pe adversar, atunci mintea lui va ramane blocata la oponent. Trebuie sa luati cu grija o postura in care adversarul va fi dezechilibrat intr-un mod natural. Trebuie sa creati acesta conditie. Tragand de adversar, gandindu-va la dezechilibrarea lui, sau apasand pentru a-l tine jos, acestea sunt lucruri care nu trebuie facute. Este un lucru dificil, dar ideea este ca daca va miscati mintea si corpul cu grija, ca rezultat adversarul va fi dezechilibrat.

Plasati-va mana dreapta impotriva adversarului in acest fel. Nu il impingeti. Daca il priviti pe O'Sensei veti intelege acest punct. Chiar si cu oameni mai mari, daca va coborati soldurile ei vor cadea.

De exemplu, chiar si cu instrumente muzicale, daca incercati sa faceti ceva la pian, nu veti reusi nimic. Pianul ramane asa cum este. La fel si cu vioara. Toate sunt la fel. Aranjandu-va pe voi cu atentie puteti fi capabili sa obtineti un rezultat bun.

Chiar si in Aikido, desi este nevoie de o foarte mare daruire pentru a va imbunatati, trebuie sa va miscati cu atentie. L-am urmarit pe O'Sensei si m-am gandit ca mi-ar place sa execut tehnica in acest fel, asa ca le-am intiparit in inima mea. Atunci cand faceti asta, ele se fixeaza in corpul vostru. De asta, sincer vorbind, in Aikido se spune ca tehnica mintii vine inaintea tehnicii corpului.

Cand adversarul vine repede, in momentul in care apare in fata voastra, O'Sensei ar numi asta "deschide-ti ochii". In acel moment corpul sau se misca in mod automat si miscarea se exprima. Inaintea adversarului, tehnica apare in mintea sa. Aceasta este prima cerinta. Aceasta se realizeaza in nervii corpului vostru si se manifesta in plan fizic. Trebuie sa practicati in profunzime fundamentele si metodele de respiratie cu scopul de a efectua acest tip de miscare.

Cea mai mare provocare pentru Aikido in viitor este de a exprima acest concept in termeni foarte logici care sa fie in concordanta cu viata moderna de zi cu zi.

Deoarece teoria este dificila este discutata rareori. Am auzit aceste teorii de cand eram copil, si deoarece l-am intalnit pe sensei Tempu si am reusit sa fiu introdus la Ichikukai Dojo, am reusit sa le inteleg. Poate este dificl de inteles fara asta chiar daca ascultati prelegerile lui O'Sensei, deoarece este un domeniu foarte specializat.

Domeniile specializate de studii nu sunt doar in Aikido. Am incercat cat mai bine sa explic asta acelor care doreau sa strapunga ziduri , precum dl. Hiraoka cu baseball-ul. Doar pentru ca cineva vine la Aikido nu insemana ca el va fi in stare sa si-l perfectioneze. Utilizarea Ki-ului in Aikido, calea in care mintea este tinuta, asta este cel mai important.

Nota traducatorului: Hiraoka a venit in America in 1871 si a studiat tehnologia cailor ferate in timp ce lucra pentru producatori de trenuri in Boston si Philadelphia. Cand a revenit in Japonia in 1876 a adus cu el ca suvenir un echipament de baseball si mai tarziu a format prima echipa de baseball din Japonia, Athletic Club Shimbashi.

Atunci cand vorbim despre "minte", "sfintii" apar. O fiinta umana care este un exemplu perfect, una care sa spuna altora cum sa-si traiasca viata, nu exsita. Este imposibil.

Problema este cum puterea vietii a unei persoane poate fi crescuta pana la cele mai mari limite si cum poate fi utilizata. Cu alte cuvinte, cum pot fi aplicate ideile estice la timpurile moderne. Cred ca ar fi benefic daca ar creste numarul de studenti specializati in aprofundarea acesto subiecte. Totusi, spre deosebire de timpurile trecute, este dificil sa faci aceasta specializare in timpurile moderne.

Marea problema este cum sa faci o diagrama Shuchu si Keichu.

Azi, oamenii practica ca si cum nu ar fi nimic, dar Kokyu-ho, A-un si vibratia nervilor umani este foarte importanta. Miscarea vietii este vibratia, energia intra direct prin sistemul nervos.

In mod normal utilizam un fel de aparat. Terapia muzicala, terapia prin vibratii, cresterea puterii prin ridicarea de greutati si controale regulate de investigare a corpului, toate acestea sunt aparate care ataca cea mai mare dintre probleme.


Morihei Ueshiba si Onisaburo Deguchi in Mongolia
inaintea arestariilor in Tongliao

Misogi practicat de O'Sensei este la fel. Inainte de antrenament O'Sensei canta Norito (rugaciuni Shinto) pentru un timp lung. Era foarte greu. El uita de elevii care stateau in spatele lui. De multe ori le canta incontinuu de la 6.30 la 7.30. Atunci cand Sensei canta rugaciuni cadea intr-o transa si crea incontinuu unele noi.

Folosind ecoul proprii voci puteti crea o vibratie in voi . Noi faceam ca si cum nu era nimic, dar Kokyu-ho pe care il facem azi, de exemplu, este eficient atunci cand sunteti epuizati sau cand sufereti de la o experienta proasta.

In antichitate, armura samuraiului, inainte de lupta, tremura din cauza entuziasmului lor. Nu din cauza ca le era frica, ci din cauza ca ei isi ridicau forta vietii. Va puteti genera asta artificial. Puterea vocii poate fi aplicata efectiv utilizand Kokyu-ho ca pe un dispozitiv. De exemplu, concentrarea de vibratii foarte mici pe locul care este accidentat sau lovit. V-as ruga sa continuati aceste cercetari pe cont propriu.

Trebuie sa exprimati calea pe care este mintea voastra in tehnica.

De exemplu, in Shiho-nage, nu trebuie sa efectuati un Kata cu corpul vostru, mai intai trebuie sa schitati in minte cum va veti muta si ce fel de conditie veti construi. Apoi intrati direct cu kokyu-ho. Aceasta este o metoda de antrenament.

Pentru a deveni maestru trebuie sa faceti mult antrenament de unul singur si practica individuala. Oricine este capabil de asta va putea progresa, chiar daca nu va deveni un maestru. Va rog sa cercetati acest lucru.

Atunci cand cineva incepe sa cerceteze kokyu-ho va sti ce fel de antrenament urmeaza si nu numai in Aikido. Fiecare are propriul domeniu de specializare - a face uz de toate aceste competente este important.

Daca aveti timp v-as ruga sa cititi unele Doka (Poeme ale Caii) scrise de catre O'Sensei.

Trebuie sa pastrati prelegerea de azi in minte in timp ce va antrenati cu scopul de a crea tehnica in mod natural si fara efort precum O'Sensei.

Ei bine, cam atat pentru astazi.
Articol publicat pe "Aikido Shihan Hiroshi Tada the Yachimata Lecture, Part 5"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li