Articole:pag 12

Nobuyoshi Tamura partea I : Nobuyoshi Tamura vorbeste despre O'Sensei Morihei Ueshiba

 
 

Nascut in 1933, Nobuyoshi Tamura a intrat ca uchi-deshi la Aikikai Hombu dojo in 1953. Este vazut frecvent facand ukemi in filmele de dupa razboi ale lui Morihei Ueshiba. In 1961 l-a insotit pe fondator in Hawaii ca Otomo (insotitor) la Aiki Dojo din Honolulu. In 1964 a ajuns in Franta unde a avut un rol esential in dezvoltarea Aikido-ului din acea tara si din Europa. A murit in iulie 2010 la scurt timp dupa ce a acceptat invitatia de a participa la a 50-a aniversare a vizitei lui O'Sensei in Hawaii, care ar fi trebuit tinuta in februarie 2011.

Ceea ce urmeaza este prima parte a unui interview cu Nobuyoshi Tamura din "Profiluri ale Fondatorului" ("Profiluri ale Fondatorului" a fost publicata in 2009 in japoneza.)


Nobuyoshi Tamura luand ukemi pt. O-Sensei, Morihei Ueshiba
demonstratia de Aikido de la liceul McKinley, Honolulu Hawaii - 1961


Prima intalnire cu aikido si perioada uchi-deshi


I: Sensei Tamura, in ce an v-ati nascut ?

R: M-am nascut in anul 8 Showa (1933) in Osaka. Cu toate acestea, din cauza razboiului, pe perioada in care eram elev la scoala primara am fost trimis la casa familiei mamei mele din prefectura Mie. Dupa razboi am venit in Tokyo si am intrat in caminul studentesc a lui Yukikazu Sakurazawa, care a fost faimos pentru dietele terapeutice.

I: Acolo ati invatat Macrobiotica (metoda lui Sakurazawa ) ?

R: De la inceput parintii mei aveau o dieta bazata pe orez brun, asa ca era o anumita relatie. De asemeena, am citit unele carti despre aceasta dieta si am fost interesat. Ultima calatorie in Europa a fost influentata de vorbele lui Sensei Sakurazawa" "Mai multi tineri trebuie sa mearga sa vada tari straine"

I: Ce varsta aveati cand ati venit la Tokyo?

R: Eram elev in primul an de liceu. Am stat cu Sensei Sakurazawa un an si apoi am fost invitat sa lucrez in Hokkaido. Totusi, dupa numai o luna postul a disparut, asa ca am petrecut ceva timp umbland prin Sapporo si lucrand la negru. Cand eram acolo parintii mei m-au raportat ca disparut si am fost adus inapoi acasa.

I: Ati fugit cu adevarat de acasa ?

R: Tatal meu a murit si am avut un moment de libertate, asa ca am plecat din Tokyo (rade). Apoi, am mers pentru o perioada scurta acasa, dar curand am spus ca trebuie sa studiez pentru examenul de intrare la universitate si m-am intors in Tokyo.

I: Pana in acel moment ati avut vreo experienta in Budo ?

R: Nu chiar. Tatal meu a mers la Busen (Scoala Profesionala de Budo), unde a fost instructor de Kendo, dar a plecat de acolo la razboi cand eveam 5 ani si dupa ce s-a intors din razboi a avut niste complicatii de la o raceala si a murit de tuberculoza.

I: Deci, de ce Aikido ?

R: Sensei Sakurazawa a publicat o carte numita "Judo" in franceza si in care a vorbit putin despre O'Sensei. De asemenea in acea perioada Sensei Seigo Yamaguchi a fost demobilizat si venea sa se intalneasca cu fratele sau mai mare care era in Sakurazawa Juku. El venea in uniforma militara purtand o cascheta si cizme lungi si arata foarte elegant. Atunci cand eram copil uniformele faceau o impresie mare asupra noastra. (rade). In aceea perioada, pentru a intra la Hombu Dojo, erau necesare 3 recomandari, Sensei Yamaguchi a fost unul din cei 3 care m-au ajutat.

I: Deci, din fericire, ati putut sa intrati in Hombu Dojo ?

R: Nu, si vorbesc despre intrare, desi mi-am dorit sa merg la dojo chiar nu am avut bani. Asa ca, prima data am fost invatat de oameni din cadrul Macrobioticii,oameni care studiau Aikido. A fost un moment cand m-am apropiat de un doctor care studia macrobiotica si pe care l-am rugat sa ma ia ca ajutor in schimbul cazarii si a mesei. Am fost capabil sa fac asta deoarece asa a fost perioada respectiva din viata mea, dar cand ma gandesc la a face lucruri de genul asta ma trezesc intr-o sudoare rece (rade). Asa ca, ziua am inceput sa lucrez intr-un restaurant si, in final,am reusit sa intru la Hombu dojo, dar am platit taxa lunara numai o data. In acea perioada Dojo-cho la Hombu Dojo era Sensei Doshu Kisshomaru care nu mi-a spus nimic despre asta. Nu am platit nici pentru examinari. In acea perioada, O'Sensei era in continua miscare intre Iwama si Tokyo, iar eu si alti uchi-deshi actionam ca Otomo (insotitori).

I: Dupa ce ati intrat la Hombu Dojo, ati devenit uchi-deshi ?

R: Vorbid despre asta, Sensei Yamaguchi locuia intr-un apartament inchiriat chiar langa dojo, dar a planuit sa se intoarca in orasul sau natal pentru o luna pentru a se casatori si mi-a cerut sa am grija de apartament cat timp era plecat. A spus ca pot sa manac si orezul pe care il avea intr-o cutie de vreo 18 l., asa ca am proitat de acea oportunitate venita din senin. In orice caz, Sensei Yamaguchi s-a intors cu sotia lui. Asa ca... iar nu aveam un loc unde sa merg si nici o idee. Cred ca Sensei Yamaguchi era si el ingrijorat sa aiba o persoana nechibzuita cu care sa locuiasca el si sotia sa intr-o singura camera de 8 tatami. Asa ca Sensei Yamaguchi m-a intrebat: "Tamura-kun ce spui de propunerea de a deveni uchi-deshi la Hombu Dojo ?". Cand l-am intrebat "Cat de mult costa?" a replicat" Nu trebuie sa te ingrijorezi despre bani, am sa-l intreb pe Waka Sensei (Kisshomaru Ni-Dai Doshu) despre asta", asa ca mi-am luat salteaua si am plecat la Hombu Dojo.

I: Cati uchi-deshi erau la Hombu dojo in acel timp ?

R: In aceea periaoda, nu era nimeni care sa fie chemat uchi-deshi. Totusi, o familie a carei casa fusese arsa de un bombardament din razboi, traia intr-o latura a dojo-ului. In dojo erau memebri precum: Yasuo Kobayashi, Masamichi Noro, Katsuaki Asai, Yoshimitsu Yamada, Kazuo Chiba, Seiichi Sugano, Mitsunari Kanai, Yutaka Kurita, Mitsugi Saotome si altii care acum sunt instructori in diferite locuri de pe glob. De asemenea, Nocquet (Andre Nocquet) a venit cam in aceeasi perioada.

I : Care a fost prima dv impresie cand l-ati intalnit pe Fondator ?

R: Daca vorbiti despre prima impresie.. am vazut cateva fotografii, asa ca aveam sentimentul ca era un om incredibil. Intra pasind usor la practica de dimineata, arata cateva tehnici si disparea la fel de usor precum venise. Daca simtea ca era nevoie, tinea prelegeri, dar deoarece noi eram tineri, majoritatea ne gandeam "cand incepe practica ?" (in timpul prelegerilor) Vorbea despre zei - Izanagi, Izanami si asa mai departe. Sakurazashiki (macrobiotica) avea acelasi fel de gandire, asa cred ca el spunea ceva despre In si Yo, dar asta e tot ce am inteles.

I: In acele momente aveati sansa sa fiti partener la demonstratiile Fondatorului ?

R: Nu, in acea perioada Sensei Waka si Sensei Yamaguchi erau singurii care erau folositi. Singurii oameni care predau erau O'Sensei si Waka Sensei. Din acest motiv singurele persoane care erau "profesori de aikido" erau ei. La inceputuri Hombu Dojo avea antrenamente doar dimineata si seara. Intr-o noapte cu vant inainte de a deveni uchi-deshi, si nu mai venise nimeni, atunci cand Sensei Waka m-a intrebat "Tamura-kun ce ar trebui sa facem?" am raspuns "Sensei, ce spuneti de Coffee-En (un magazin de cafea ce era chiar langa dojo in acel timp)", asa ca m-a luat acolo si mi-a cumparat niste cafea. Chiar si in acele timpuri grele dpdv economic Doshu Kisshomaru avea grija de noi ca si de proprii lui copii.

Articol publicat pe "Profiles of the Founder of Aikido: Nobuyoshi Tamura, Part 1 "

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li